Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Energa Toruń straciła ważne ogniwoWP SportoweFakty / Jacek Wojciechowski / Energa Toruń straciła ważne ogniwo

FIBA daje zakaz, Energa wydaje oświadczenie

Krzysztof Kaczmarczyk
Krzysztof Kaczmarczyk
FIBA w poniedziałek nałożyła na Energę Toruń karę w postaci zakazu zgłaszania nowych zawodniczek. Władze klubu z Grodu Kopernika uspokajają, że wszystko jest pod kontrolą i to nie on jest winny.

O co chodzi? Sprawa dotyczy pieniędzy dla Victorii Macaulay i kwestii odmowy wyjścia na parkiet przez zawodniczkę w meczu z Pszczółką AZS UMCS Lublin w sezonie 2015/2016.

Wobec naruszenie regulaminu klubowego zawodniczce cofnięto wynagrodzenie. Ta nie zgodziła się z taką decyzją i skierowała sprawę do Basketball Arbitral Tribunal.

Odwołanie przyniosło efekt, a koszykarka ma odzyskać 1/3 pensji. Do dziś jednak pieniędzy na koncie nie ma, ale wina nie leży po stronie Energi Toruń, lecz agenta koszykarki Lorenzo Gallotiego.

Władze Katarzynek wydały specjalne oświadczenie (jego treść poniżej) w tej kwestii i czekają na zniesienie kary.

W dniu 10.02.2016 r. ówczesnego zawodniczka Victoria Macaulay w trakcie meczu, rozgrywanego w Lubinie przeciwko Pszczółce AZS UMCS Lublin, odmówiła trenerowi Elmedinowi Omaniciowi ponownego wyjścia na boisko. Na wniosek trenera Zarząd klubu ukarał Panią Victorię Macaulay, zgodnie z regulaminem wewnętrznym klubu, który zawodniczka zobowiązała się przestrzegać zapisem w kontrakcie karą 100 % miesięcznego wynagrodzenia. Pani Victoria Macaulay nie zgodziła się z tym i skierowała sprawę do Basketball Arbitral Tribunal. Arbitraż stwierdził, że wzięła ona udział w części spotkania, stąd też zasądził na rzecz zawodniczki 33% wynagrodzenia oraz podzielił koszty sądowe pomiędzy zawodnika i klub.

Klub chcąc rzetelnie wywiązać się ze swojego zobowiązania wysłał do agenta zawodniczki - pana Lorenzo Gallotiego zapytanie o aktualny numer konta na który ma przesłać należne kwoty. Po dwóch dniach od otrzymania numeru konta przesłał należne środki. Potwierdzenia przelewów zostały wysłane e-mailowo na adres agenta oraz FIBA. Okazało się, że Pan Lorenzo Gallotti przesłał do klubu oraz FIBA błędny numer konta ( do czego sam się przyznaje w piśmie do FIBA). W konsekwencji błędu popełnionego przez Pana Gallotiego do dnia dzisiejszego pieniądze krążą między bankami. Klub wniósł do trybunału wniosek o zniesienie sankcji, wyznaczenie terminu ponownego wysłania środków oraz zapytanie kto ma ponieść koszty związane z błędem pana Gallotiego (koszty operacji bankowych i przelewów). Niezwłocznie po zwrocie środków na konto klubu i otrzymaniu odpowiedzi od FIBA klub ponownie przeleje należne środki. Zaistniałe zdarzenie nie powstało z winy klubu.

ZOBACZ WIDEO Głośne śpiewy i świetna atmosfera - oto kulisy reprezentacji Polski U-21

Czy FIBA powinna cofnąć karę?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Komentarze (0):

Komentarze (0)

PRZEJDŹ NA WP.PL