Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Mirosław Baum / Mirosław Baum

Kompromitacja! Szef polskich sędziów odwołany z mistrzostw świata kobiet w Danii!

 Redakcja
Redakcja
Mirosław Baum, szef Kolegium Sędziów ZPRP, sędziowie z Islandii oraz dwóch delegatów, zostało odwołanych przez IHF z MŚ 2015 kobiet w Danii. To pokłosie błędu, jakiego dopuścili się nie uznając prawidłowo zdobytej bramki mimo wideo weryfikacji.

Sprawa dotyczy poniedziałkowego meczu grupy C między reprezentacjami Korei Południowej i Francji. W 17. minucie spotkania po rzucie Hyunji Yoo piłka odbiła się od poprzeczki i spadła w okolicach linii bramkowej. Prowadzący spotkanie arbitrzy Jonas Eliasson oraz Anton Gylfi Palsson, nie byli pewni czy należy uznać trafienie, w związku z czym zwrócili się do delegata IHF, Duńczyka Bjarne Munka Jensena, o sprawdzenie sytuacji na powtórce wideo.

Wykorzystując system goal-line technology Jensen uznał, że piłka po rzucie Yoo nie przekroczyła linii bramkowej całym obwodem. Jego decyzję przekazał sędziom Mirosław Baum, który również był jednym z delegatów IHF w tym meczu. Powtórki pokazane w telewizji wskazały jednak, że Duńczyk popełnił kolosalny błąd i w efekcie wypaczył wynik starcia (mecz zakończył się remisem 22:22).

Co ciekawe, Międzynarodowa Federacja Piłki Ręcznej (IHF) wyjaśniła we wtorek, że Jensenowi pokazana została jedynie druga część powtórki, kiedy piłka odbija się od poprzeczki po raz drugi i ląduje wówczas na linii.

Mimo tego, IHF zadecydował o pociągnięciu trójki delegatów (Jensena, Bauma oraz Wiktora Poładenko z Rosji) oraz prowadzących zawody sędziów do zbiorowej odpowiedzialności za błąd. Wszyscy zostali zawieszeni i odwołani z mistrzostw w Danii.

IHF zrezygnowała ponadto z używania systemu goal-line technology do końca turnieju, tłumacząc, iż margines błędu jest obecnie zbyt duży, przez co wynik spotkań może zostać wypaczony. System ma zostać dopracowany w najbliższych miesiącach.

Wynik poniedziałkowego meczu Koreanek z Francuzkami nie zostanie zweryfikowany na korzyść azjatyckiej drużyny. Zabraniają tego przepisy przyjęte przez IHF.

System goal-line technology z powodzeniem wykorzystywany był podczas Mistrzostw Świata 2015 mężczyzn w Katarze. Wówczas jego praca nie budziła żadnych zastrzeżeń.

Lewandowski ma kompleks Ronaldo i Messiego?

Czy decyzja IHF o odwołaniu Bauma jest słuszna?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Komentarze (15):

  • Wielbuond Zgłoś
    nie lubią nas w ihf i ehf ;) Pan Mirek bez winy, sędziowie też. Dziwne że polecieli. Delegata przykładnie ukarać zabraniając mu delegatować....
    • coach77 Zgłoś
      1. Dla osób wtajemniczonych... Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka. 2. Praca sędziów pozostawia sporo do życzenia. Wystarczy wspomnieć parę węgierską z meczu OWP z Zagrzebiem.
      Czytaj całość
      Gulasze chyba byli w innej bajce.3. Do Pani Katarzyny. Przecież na tym portalu są same takie tytuły artykułów. Jak gra Wisła z to zawsze musi "uciekać spod kosy innych zespołów", a np. Vive rozgrywa zawsze wspaniałe zawody.Ale cóż. Trzeba po prostu założyć własny portal i pisać swoje artykuły z własnymi "gorącymi" tytułami.
      • Nie omylny Zgłoś
        Trafiło się i na nie omylnego Pana Bauma piłka ręczna to gra w której mylą się zarówno zawodnicy, trenerzy jak i sędziowie. Sędziowie raz popełniają mniej błędów, ale czasem
        Czytaj całość
        sporo lub jakieś istotne za które szef Baum ich kara odsunieńciem lub zawieszeniem mimo że czasem nie wynika to z winy sędziów a dziś los zemścił się
        Wszystkie komentarze (15)

        Komentarze (15)

          Wszystkie komentarze (15)
          PRZEJDŹ NA WP.PL