Najnowsze Wyniki/Kalendarz
YouTube

Sędziowie tego nie widzieli. Piłka leciała do bramki, a pomocnik wybił ją ręką

 Redakcja
Redakcja
Pomocnik Sparty Praga zachował się niczym Diego Maradona. Z tą różnicą, że Czech nie strzelił ręką gola, a w niedozwolony sposób uratował swoją drużynę przed utratą bramki.

Sparta Praga odniosła bardzo ważne zwycięstwo, dzięki któremu wciąż ma szansę na mistrzostwo Czech. Pokonanie 2:0 Sigmy Ołomuniec sprawiło, że drużyna ze stolicy traci pięć punktów do pierwszej Viktorii Pilzno.

Mecz jednak mógł, a w zasadzie powinien, inaczej wyglądać. Kontrowersje wzbudziła sytuacja z 30. minuty, gdy na tablicy wyników było jeszcze 0:0. To wtedy sędzia powinien podyktować rzut karny dla Sigmy.

Aidin Mahmutović uderzył głową, a piłka leciała w światło bramki. Wtedy przed bramkarzem wyskoczył Lukas Vacha. Pomocnik Sparty wybił piłkę ręką na rzut rożny. Sędzia jednak tego nie zauważył i uznał, że to była interwencja bramkarza.

- Chciałem wybić piłkę ręką, to prawda. Uprzedził mnie jednak nasz bramkarz. To była interwencja Davida Bicika - tłumaczył się Vacha.

26-letni Czech nie mówi jednak prawdy. Poniższe zdjęcie pokazuje, że jednak było zagranie ręką. Sędzia powinien zatem podyktować rzut karny i wyrzucić Lukasa z boiska.

Blesk.czBlesk.cz

Opracował CYK

Czy powtórki wideo podczas meczów powinny być obowiązkowe?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

na Facebooku.
Komentarze (1):
  • Jozef Blonski Zgłoś
    Nie można tak wprost twierdzić, że sędziowie "nie widzieli" tego zagrania, chyba, że o czymś wiesz, to... wal , bo zapewne widzieli, przecież nie są ... ślepakami. Inną, zupełnie
    Czytaj całość
    inną sprawą jest to, czy chcieli to widzieć, szczególnie, czy sędzia główny chciał to widzieć. Według mnie, z tego co widać na stop klatce, to .... nie chciał widzieć. Widać przecież wyraźnie, jednoznacznie aktywną postawę obrońcy / wyskok, wyciągniętą wysoko ponad głowę ręka w pozie atakującej piłkę a nie .... uciekającej od niej/ W tym przypadku nie jest ważnym, czy ten obrońca sam bezpośrednio uderzył w tę piłkę, czy też jednocześnie z bramkarzem obydwaj uderzyli w nią rękami, czy też.... piłka ta po zagraniu nią przez bramkarza .... odbiła się od ręki obrońcy i wyszła.... na aut bramkowy. Rzut karny... jak byk.
    Komentarze (1)
    ×
    Najnowsze
    Pokaż więcej
    PRZEJDŹ NA WP.PL