Najnowsze Wyniki/Kalendarz

Lokomotiv wystosował list otwarty. Jest rozczarowany niesportowymi zasadami tworzenia składu Ekstraligi

Eriks Upenieks
Zarząd Lokomotivu Daugavpils wystosował list otwarty do władz polskiego żużla, w którym m.in. raz jeszcze zaapelował o rozpatrzenie niektórych punktów regulaminu, które automatycznie uniemożliwiają Łotyszom start w PGE Ekstralidze.

List otwarty Lokomotivu:

"Szanowni Państwo,

Żużlowy Klub Sportowy Lokomotiv jest bardzo rozczarowany niesportowymi zasadami tworzenia składu Ekstraligi na 2016 rok, w związku z tym, prosimy o powtórne rozpatrzenie niektórych punktów regulaminu, które automatycznie uniemożliwiają naszej drużynie, zwycięzcom Nice Polskiej Ligi Żużlowej, startu w Ekstralidze.

Ze względu na organizację zawodów, popularność oraz uczciwość sportowej walki polski żużel jest przykładem dla żużla w światowej skali. Udział w polskich ligach jest dla nas wielkim zaszczytem i staramy się podtrzymywać odpowiedni poziom również w swoim klubie. W najciekawszym sezonie Nice PLŻ 2015, w walce z silnymi zawodnikami nasza drużyna zwyciężyła i oczekiwaliśmy logicznej, opartej na zasadach sportowych decyzji o awansie Lokomotivu do Ekstraligi. W ciągu kilku lat bardzo starannie się przygotowywaliśmy w sportowym i finansowym zakresie, tworząc infrastrukturę poziomu Ekstraligi. Faktem najważniejszym jest odczuwanie wsparcia nie tylko łotewskich widzów, ale również polskich kibiców.

Szanowni koledzy oraz współpracownicy, tworzymy jedno wspólne i duże dzieło! Rozwijamy i popularyzujemy żużel na całym świecie, wszyscy kibicujemy żużlowi i żyjemy żużlem. Daugavpils zrobił bardzo dużo dla rozwoju żużla. Teraz spróbujcie się postawić w naszej sytuacji. Nad głową macie sufit, a długo oczekiwane marzenia Waszych licznych kibiców się nie spełnią. Zabierają Wam motywację do rozwoju i dążenia do doskonałości.

Jesteśmy zdruzgotani, lecz mamy nadzieję, że nasi polscy przyjaciele są w stanie odnaleźć w sobie najlepsze sportowe i ludzkie cechy, dobrą wolę i zmienić niektóre przepisy regulaminu Ekstraligi, otwierając naszemu klubowi drzwi oraz perspektywę rozwoju najlepszej ligi żużlowej na całym świecie.

Odnośnie kwestii finansowych związanych z sytuacją Ekstraligi jesteśmy gotowi w najbliższym terminie razem z kierownictwem PZM-tu oraz kierownictwem Ekstraligi przeprowadzić rozmowy ze sponsorami Ekstraligi i przedstawicielami Telewizji Polskiej dla podjęcia decyzji, które zapewniłyby interesujący oraz przydatny udział Lokomotivu w Ekstralidze.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za ciekawy sezon i mamy nadzieję na zrozumienie.

Z wyrazami szacunku,

Prezes SK Lokomotiv Valery Szydlowski.
Prezes Komisji Toru LaMSF Vladimir Rybnikov"

TAURON zaprasza na Speedway Euro Championship w Bydgoszczy. Oglądaj w Eurosporcie!

Czy Lokomotiv Daugavpils powinien zostać dopuszczony do startu w PGE Ekstralidze na podobnych zasadach co w Nice PLŻ?

na Facebooku.

• Robert Purwin Zgłoś
    przepisy regulaminu powinly byc inpretowane na korzyść petenta a nie władz czyli PZM skoro modli jeżdzić w 1 lidze to powinli w ekstra klasie . to jedna forma rozgrywek jak się dopuszcza
    zespoły z poza granic to przepisy powinly dotoczec tego kraju.a nie polskich zawodników . i na Łotwite niech lotewskich zawodników a nie chronią interesy polskich rajderów .bo oto chodzi aby zapewnić polakom prace na torach i oganiczyc konkurencję
    • Borysek ROW Zgłoś
      No i brawo dla Loko. Może ten liść da coś władzom gksż do myślenia, a nie tylko że polska kasa się liczy, bo Lokomotiv również ma ale chyba przeszkadza im łotewska waluta.
      • CKM_ Zgłoś
        Nie przewidziano kiedyś, że drużyna zagraniczna tak wysoko dojdzie. I to jest zawalone, bo teraz wyszła niesprawiedliwość wobec Daugavpils. Ale przypomnijcie sobie jakie były
        założenia: uzupełnić II ligę zagranicznymi klubami, uatrakcyjnić, pomóc w rozwoju żużla. Lokomotiw wzmocnił skład obcokrajowcami i ograł polskie drużyny, powstał problem. Niemniej, ogólnie temat traktując, ja niezmiennie uważam, że kluby zagraniczne nie powinny mieć prawa do walki o mistrzostwo Polski. Bałagan jaki teraz powstał i te nieszczęsne "zaproszenia" do e-ligi to już inna sprawa...
        Wszystkie komentarze (113)