Najnowsze Wyniki/Kalendarz
WP SportoweFakty / Wojciech Tarchalski

Oświadczenie prezydent Ostrowa: Jestem zdeterminowana, by kibice otrzymali produkt na najwyższym poziomie

Dawid Cysarz
Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego Beata Klimek wydała specjalne oświadczenie, w którym zaprzecza, że wyprosiła ze stadionu TŻ Ostrovia. Władze miasta liczą na starty Betard Sparty Wrocław w ich mieście.

OŚWIADCZENIE

W związku z informacją zamieszczoną na jednej ze stron internetowych, jakoby Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego "wyprosiła ze stadionu miejskiego żużlową Ostrovię", stanowczo oświadczam, że jest to informacja nieprawdziwa.

Nigdy nie rozmawiałam z władzami nowo powstałego stowarzyszenia Towarzystwo Żużlowe Ostrovia o opuszczeniu przez jego działaczy Stadionu Miejskiego. Stowarzyszenie to nie posiada umowy na wynajem tego obiektu, nie mogło go zatem opuścić. Jeżeli zarząd nowego stowarzyszenia zdecyduje się na złożenie wniosku o wynajem obiektu, taki wniosek zostanie rozpatrzony. Natomiast Żużlowy Klub Sportowy Ostrovia, na mocy obowiązującej umowy, nadal zajmuje część biurową stadionu.

W artykule zawarto także nieprawdziwą informację o postawieniu TŻ Ostrovii warunku najmu obiektu za kwotę 11 tysięcy złotych. Jest to również nieprawda, ponieważ Gmina Miasto Ostrów Wielkopolski ogłosiła przetarg na wydzierżawienie całego Stadionu Miejskiego wraz z otaczającym go terenem za kwotę 11,5 tysiąca złotych. Żaden podmiot nie przystąpił do tego przetargu, w związku z tym Gmina Miasto Ostrów Wielkopolski, będąc właścicielem obiektu, prowadzi rozmowy na temat jego wynajęcia. Jednym z podmiotów zainteresowanych korzystaniem z ostrowskiego stadionu jest WTS Sparta Wrocław.

Występy wrocławskiego klubu w Ostrowie Wielkopolskim nie oznaczają jednak odsunięcia od korzystania z miejskiego obiektu klubów ostrowskich. Uzgodnienia prowadzone wspólnie z przedstawicielami WTS Sparty Wrocław oraz TŻ Ostrovii miały na celu wypracowanie harmonogramu umożliwiającego korzystanie ze stadionu ekstarligowej drużynie z Wrocławia i ostrowskiej szkółce żużlowej. Należy podkreślić, że intencją miasta jest pogodzenie potrzeb tych klubów.

Podkreślam stanowczo, że jako przedstawiciel władz Miasta, właściciela Stadionu Miejskiego w Ostrowie Wielkopolskim, prowadzić będę dalsze rozmowy mające na celu rozgrywanie meczów WTS Sparty Wrocław na ostrowskim torze. Jestem zdeterminowana, by w momencie braku ostrowskiej drużyny w żużlowych rozgrywkach ligowych, kibice żużla w Ostrowie mieli szansę otrzymać produkt na najwyższym poziomie.

Z przykrością odnotowuję pojawienie się w przestrzeni publicznej informacji złożonej z domysłów i fałszywych tez, które podgrzewając atmosferę mogą negatywnie wpłynąć na finalizację rozmów. Nie służy to dobrze ani ostrowskiemu żużlowi, ani ostrowskim kibicom, którzy, jak nikt inny, zasługują na widowiska sportowe w wykonaniu najlepszych żużlowców świata.

Należy podkreślić, że Prezydent Miasta Ostrowa Wielkopolskiego nie jest stroną uzgodnień prowadzonych między wspomnianymi klubami, a ich wyniki i założenia w żaden sposób nie wpłyną na podejmowane przez Miasto decyzje.

Beata Klimek
Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego

POLECAMY: Kup bilet na finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie

na Facebooku.

• TŻOVIA Zgłoś
    Mam nadzieje że teraz badzie tylko lepiej a prezesi klubów niech sie zastanowia nad dobrem tej dyscypliny bo to co wyczyniaja do dej pory to poprostu niszczy ten sport. Powinny być dwie ligi
    i po dwuch zawodników zagranicznych w składzie tak jak to było kiedyś i jakoś wtedy nie było słychać o problemach finansowych klubów jak teraz. Pozdro dla normalnych!
    • stach Zgłoś
      Oby sparcie nie wykręcili jakiegoś wałka
      • arekPL Zgłoś
        Na stronie tego ..... dziennikarza zamieszczony mój wpis wczoraj jeszcze się nie ukazał i pewnie się nie ukarze !!! Teraz robi aferę z taksówkarzem i dziennikarzem ! Proponuję innym
        się trochę zainteresować (tematycznie).......Więcej nie piszę bo ten człowiek lubi sprawy w ......Więc dalej już cisza ! Może jeszcze KTOŚ inny coś podobnego napisze , chyba , że jakaś zmowa ....milczenia !
        Wszystkie komentarze (17)

Wszystkie komentarze (17)