Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Robert Lambert WP SportoweFakty / Michał Chęć / Robert Lambert.

Żużel. GP Krsko: fatalne sędziowanie w Słowenii. Craig Ackroyd dwukrotnie pomógł Robertowi Lambertowi

Łukasz Kuczera
Łukasz Kuczera
Poziom sędziowania w Grand Prix Słowenii w Krsko woła o pomstę do nieba. Dwukrotnie sędzia Craig Ackroyd przymknął oko na ruszającego się pod taśmą Roberta Lamberta. Reprezentanta Wielkiej Brytanii w obu sytuacjach należało wykluczyć z wyścigu.

Craig Ackroyd nie otrzyma zbyt wysokich not po Grand Prix Słowenii. Brytyjczyk miał spore problemy z pilnowaniem zawodników pod taśmą startową, a na jego błędach zyskał przede wszystkim Robert Lambert.

Reprezentant Wielkiej Brytanii od początku zawodów czołgał się pod taśmą i próbował oszukiwać sędziego. W efekcie Lambert bardzo szybko otrzymał ostrzeżenie za utrudnianie startu. Zgodnie z regulaminem, każde kolejne przewinienie tego typu powinno skutkować przerwaniem procedury startowej i wykluczeniem żużlowca. Szansę startu otrzymuje wówczas rezerwowy.

Czytaj także: Grand Prix ważniejsze niż Liga Mistrzów

Tyle że Ackroyd dwukrotnie przymknął oko na manewry rodaka pod taśmą. Do pierwszej takiej sytuacji doszło w biegu dziewiątym, a za sprawą oszukania arbitra, Lambert znalazł się na czele stawki i dowiózł "trójkę" do mety. Po raz kolejny zawodnik dopuścił się oszustwa w trzynastej gonitwie. Nie dało mu to jednak punktów, bo do mety dojechał jako ostatni.

ZOBACZ WIDEO Bartosz Smektała skupia się na zawodach młodzieżowych, ale o Grand Prix też powalczy

Lambert na co dzień jest pierwszym rezerwowym cyklu SGP. Brytyjczyk wystartował w Grand Prix Słowenii wskutek rezygnacji Grega Hancocka z udziału w zawodach w Grand Prix Słowenii. Jego dobre występy mogą jednak zadecydować o przyznaniu mu jednej ze stałych "dzikich kart" na koniec sezonu.

Czytaj także: Śledź nie zrobi z Milika kevlara 

Wtedy nikt nie będzie pamiętać, że solidna zdobycz punktowa w Słowenii wynikała z oszukiwania pod taśmą i pomyłek sędziowskich.

Czy Craig Ackroyd powinien zostać odsunięty od sędziowania turniejów SGP?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

na Facebooku.

Komentarze (12):

  • stalowy holender Zgłoś
    od dwoch lat zwracam wszystkim uwage na to ze Monster i BSI robia co chca ale dopiero wczoraj "experci "z okienka raczyli to zauwazyc jednego z wiekszych przekretow w Cardiff tez nikt nie
    Czytaj całość
    raczyl zauwazyc (czterech polakow w polfinale zamiast trzech z Hancockiem , rownanie toru po polfinalach przed samym finalem )...jestesmy potega zuzlowa a dajemy sie ogrywac jak dzieci
    • Said Zgłoś
      Na lotne starty Kolodzieja też przymykal oko. Dlaczego o tym nie ma ani słowa????
      • Poznaniak z Gorzowa Zgłoś
        Brytyjczyk skompromitował się, ale pewnie nie spotka go za to odpowiednia kara, skoro jego rodacy mają w kieszeni cały cykl. Sportu jest w tym może 60%.
        Wszystkie komentarze (12)

        Komentarze (12)

        ×
          Wszystkie komentarze (12)
          PRZEJDŹ NA WP.PL