WP SportoweFakty

Najnowsze Wyniki/Kalendarz
WP SportoweFakty / Jarosław Pabijan / Na zdjęciu: Maciej Janowski podczas SoN

Żużel. SoN. Sędzia skrzywdził Polaków. Leon Madsen dostał drugą szansę od arbitra

Łukasz Kuczera
Łukasz Kuczera
Leon Madsen czołgał się pod taśmą przed startem do biegu dziewiątego w 1. finale Speedway of Nations. Duńczyk sam się ukarał, ale sędzia przerwał wyścig. Stracili na tym Polacy, którzy prowadzili w tym momencie podwójnie.

Od dawna Leon Madsen ma opinię zawodnika czołgającego się pod taśmą, który stara się oszukiwać sędziów na starcie do wyścigu. Nie inaczej było w dziewiątym biegu 1. finału Speedway of Nations w Togliatti.

Tyle że Duńczyk poprzez swoje czołganie sam się ukarał, bo spóźnił moment startowy i w pierwszym łuku przed nim znaleźli się Maciej Janowski oraz Bartosz Zmarzlik. Sędzia Aleksander Latosiński postanowił jednak przerwać gonitwę i zarządzić powtórkę.

Czytaj także: Słoma z butów Pawlickiego, Zmarzlik budzi emocje jak Gollob

Madsen za swoje zachowanie otrzymał ostrzeżenie, a kolejne takie manewry pod taśmą skutkować będą wykluczeniem z wyścigu. Jednak arbiter mógł upomnieć reprezentanta Danii dopiero po zakończeniu rywalizacji, nie przerywając biegu.

Na decyzji Latosińskiego najbardziej ucierpieli Polacy, którzy w momencie przerwania biegu znajdowali się na podwójnym prowadzeniu. W drugim podejściu padł jednak wynik remisowy - Zmarzlik wjechał na linię mety jako pierwszy, a za nim znalazła się para Danii, Janowski był ostatni. Madsen wykorzystał tym samym drugą szansę, jaką podarował mu sędzia Latosiński.

Czytaj także: Marek Cieślak ma sporo do zrobienia


ZOBACZ WIDEO: Bartosz Zmarzlik o Speedway of Nations. "Pojedziemy o jak najlepszy wynik dla Polski"



Kup bilet na wielki finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie! -->>

Czy Aleksander Latosiński popełnił błąd przerywając 9. bieg?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

na Facebooku.

Komentarze (17):

    Pokaż więcej komentarzy (14)
    PRZEJDŹ NA WP.PL