Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Grigorij ŁagutaWP SportoweFakty / Katarzyna Łapczyńska / Na zdjęciu: Grigorij Łaguta

Żużel. Bez wykluczenia dla Grigorija Łaguty. Kontrowersyjna sytuacja w Lublinie

Łukasz Kuczera
Łukasz Kuczera
Do kontrowersyjnej sytuacji doszło w trzecim biegu meczu PGE Ekstraligi pomiędzy Speed Car Motorem Lublin a forBET Włókniarzem Częstochowa. Sędzia podejrzewał, że Grigorij Łaguta przejechał dwoma kołami po trawie, za co powinien być wykluczony.

Zgodnie z regulaminem, żużlowiec nie może dwoma kołami przejechać poza białą linię, która wyznacza granicę toru. Jednak zaraz po starcie Grigorij Łaguta poczuł swoją szansę właśnie przy krawężniku. Rosjanin przyciął do wewnętrznej i próbował wepchnąć się pod łokieć Adrianowi Miedzińskiemu.

Manewr zawodnika Speed Car Motoru Lublin udał się w 100 proc. i w ten sposób Łaguta wskoczył na drugie miejsce, a cały wyścig zakończył się remisowo.

Czytaj także: Kwalifikacje we Wrocławiu dla Sajfutdinowa

Po zakończeniu rywalizacji sędzia Michał Sasień zaczął jednak analizować powtórki telewizyjne, bo podejrzewał, że Łaguta dwoma kołami przejechał poza białą linię. Żadne z ujęć nie było jednak rozstrzygające i arbitrowi trudno było podjąć decyzję. Ostatecznie postanowił on nie wykluczać zawodnika gospodarzy.

Łaguta może mówić o sporym szczęściu. Przycięcie do krawężnika sprawiło, że za jego motocyklem zaczął unosić się biały dym z kredy, którą stosuje się do wyznaczania białej linii. To utrudniło sędziemu ocenienie kontrowersyjnej sytuacji.

Czytaj także: Tym razem tor we Wrocławiu bez zarzutów

ZOBACZ WIDEO Adrian Miedziński na pewno nie wróci do Torunia. Pierwsza liga kompletnie go nie interesuje

Czy Grigorij Łaguta powinien zostać wykluczony z trzeciego biegu?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

na Facebooku.

Komentarze (5):

  • DonLemon ACM and CKM Zgłoś
    Nie mogło być mowy o wykluczeniu Łaguty. Żadne z ujęć kamery nie potwierdziło, że przejechał za kredę. Wydaje mi się, że prawdopodobnie miało to miejsce, natomiast nie ma 100%
    Czytaj całość
    pewności i nie ma przede wszystkim możliwości udowodnienia tego, więc decyzja sędziego jak najbardziej słuszna. Tak samo w przypadku Gruchalskiego też muszę się zgodzić z decyzją arbitra.
    • eug53 Zgłoś
      Jak nie doping to oszustwo na torze - jak to Łaguta cwaniaczek
      • Irbin Zgłoś
        Girisza ma jaja jak kokosy. Ścierpłem oglądając to, ale o przekroczeniu linii dwoma kołami nie ma mowy. Poleciał po kresce, siwo się tylko zrobiło :) Coś niebezpiecznie pięknego.
        Wszystkie komentarze (5)

        Komentarze (5)

        PRZEJDŹ NA WP.PL